Kuchnia włoska to jedna z najbardziej uwielbianych na świecie, a makaron odgrywa w niej jedną z głównych ról. Danie włoskie z makaronem to prawdziwa uczta dla podniebienia, a kulinarny świat jest pełen różnorodnych smaków i zapachów, które warto poznać. Wśród wielu włoskich potraw z makaronem można wyróżnić kilka, które zasługują na szczególną uwagę.
Jakie potrawy muszą znaleźć się na Twojej liście do spróbowania? A może już wcześniej jadłeś te włoskie makarony z dodatkami? Czytaj dalej i przekonaj się sam!
Spaghetti Bolognese – klasyka, którą musisz wypróbować
Jednym z najbardziej popularnych włoskich dań z makaronem jest spaghetti bolognese. Makaron jest długi i podczas spożywania musisz nawinąć go na widelec. Pamiętaj, że jeśli chcesz samodzielnie przygotować to danie, nie łam makaronu na pół przed ugotowaniem. Jest podawany na talerzu w towarzystwie pełnego smaku i aromatu sosu z kawałkami mięsa mielonego, cebuli, marchewki, odpowiednich ziół i bazylii. Na to danie włoskie z makaronem na samym końcu często posypuje się świeżo starty parmezan.
Włoski makaron spaghetti to połączenie wody, jajek i mąki. Przepis jest prosty, ale to jednak właśnie produkty z tego kraju powodują, że dania mają wyjątkowy smak.
Lasagne – warstwy makaronu pełne smaku
Kolejnym pysznym i popularnym włoskim daniem jest lasagne. Jest to nie tylko nazwa potrawy, ale i makaronu, którego używa się do jej przygotowania. Lasagne to duże płaty o kształcie prostokąta. Charakteryzuje się porowatą strukturą, która pozwala dobrze wchłaniać sosy. Dzięki temu dania są przepełnione smakiem i aromatem.
Warstwy makaronu przekłada się farszem z dojrzewających pomidorów. Następnie zapieka się z serem oraz przepysznym sosem beszamelowym. Lasagne przypomina zapiekankę i koniecznie musisz jej spróbować.
Danie włoskie z makaronem – ravioli
Ravioli to pewnego rodzaju włoskie pierogi, które wypełnione są przeróżnymi farszami. Jednym z najbardziej popularnych wariantów jest połączenie ricotty ze szpinakiem.
Makaron ravioli swoim kształtem przypomina małe poduszeczki. Trudno je pomylić z innymi makaronami. Ich kwadratowa forma z ząbkowanymi brzegami jest trudna do pominięcia. Do makaronu dodaje się najczęściej lekkie sosy, które dodają daniu delikatności i oryginalności. Ta potrawa z pewnością zachwyci wszystkich miłośników włoskich smaków.
Carbonara – kolejny nieśmiertelny pomysł na pastę
Carbonara to danie wywodzące się z Włoch, a dokładnie z Rzymu. Do jego przygotowania używa się długiego makaronu spaghetti. Tradycyjnie podawany jest w towarzystwie sosu z boczku, pieprzu, sera parmezanu oraz jajek. Jest to proste danie, które zachwyca wiele osób, które próbują je po raz pierwszy. Jeśli uwielbiasz wyraziste smaki, to na pewno będzie to dla Ciebie wspaniała propozycja.
Paccheri – idealne połączenie z owocami morza
Paccheri to duży, rurkowaty włoski makaron. Najbardziej popularny jest w regionach Kampania. W innych także można zjeść z nim dania, ale najczęściej widnieje pod innymi nazwami. Doskonale sprawdza się w połączeniu z owocami morza. To danie włoskie z makaronem z dodatkiem sosu, który wypełni wnętrze rurki, na pewno zaspokoi wiele podniebień.
Niezależnie od tego, czy preferujesz klasykę, czy szukasz nowych doznań kulinarnych, włoska kuchnia z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Danie włoskie z makaronem możesz przygotować samodzielne w domu, ale nic nie zastąpi smaku prawdziwych potraw, przygotowanych we Włoszech. Jeśli chcesz odtworzyć i mieć namiastkę tego kraju w swoim domu, sięgnij po prawdziwe włoskie makarony i najwyższej jakości produkty.