Menu do restauracji - jak zrobić

Każda restauracja nawet z dobrym jedzeniem nie przyniesie takich zarobków, jak ta, która nie tylko ma smaczne potrawy, ale także i przejrzyste menu. To mały gadżet, który pokazuje gościom, co mogą wybrać. Jeśli chcesz, aby każdy klient, który postanawia Cię odwiedzić był w pełni zadowolony, musisz skoncentrować swoją uwagę na przygotowaniu odpowiedniej karty dań. 

W tym artykule podpowiem Ci na co musisz zwrócić uwagę komponując menu restauracji. Jak zrobić wrażenie na klientach? Przekonaj się. To wcale nie jest takie trudne! 

Jak zrobić menu online vs restauracja 

Prawie wszystkie restauracje mają swoje strony internetowe – teraz to podstawa. Tam także powinieneś umieścić kartę dań, aby klient już przez przyjazdem mógł sprawdzić, jakie posiłki serwujesz. Dlatego musisz skupić swoją uwagę nie tylko na przygotowaniu pięknego menu w budynku, ale także online. 

Pamiętaj jednak, aby Twoja karta menu do restauracji była dobrze skomponowana. Postaw na jedną kuchnię lub region, który będzie królował w Twoim lokalu np. dania włoskie, śląskie, węgierskie, francuskie czy koreańskie. Zdecyduj się na kilkanaście dań, które będziesz zawsze miał w swojej karcie. Dzięki temu nie tylko przyciągniesz więcej klientów, ponieważ Twoje menu będzie stałe i dostosowane do danej kuchni, ale także zaoszczędzisz. Będziesz kupował tylko potrzebne składniki. 

Menu online na co zwrócić uwagę? – podstawy

Przy tworzeniu karty dań na stronie internetowej musisz przede wszystkim dostosować ją do designu witryny. Tworząc witrynę z menu wszystkie dania powinny być posegregowane np. śniadanie, obiad, desery, przystawki. Dzięki temu klient widzi dokładnie, co masz do zaoferowania i strona jest przejrzysta – możesz zrobić tabelkę z nazwą dania, składnikami i ceną. Takie menu możesz znaleźć na stronie https://balaton.zabrze.pl/, gdzie karta jest przejrzysta dla każdego klienta, który chce sprawdzić ofertę online. Dodatkowo utwórz zakładkę, która będzie prowadziła bezpośrednio do oferty Twojej restauracji. 

Jak zrobić menu do restauracji? 

Estetyczne wykonanie 

Aby menu było przejrzyste musisz wybrać odpowiedni format. W restauracji najlepiej sprawdzą się karta większa niż format A5. Większy format to lepsza czytelność. Dodaj także estetyczną oprawę.

Zacznij od designu 

Karta menu do restauracji w każdej restauracji powinna być przejrzysta dla klienta. Dlatego warto podzielić menu na sekcje, oddzielne dla każdego dania. Na górze strony dodaj większy napis, czy są to dania śniadaniowe, obiadowe, desery, bądź przystawki. 

Wybierz odpowiednią szatę graficzną, która będzie związana z Twoją restauracją – kolory, motyw przewodni. Dzięki temu karta dań będzie jeszcze lepiej powiązana z wnętrzem i kuchnią, którą oferujesz. 

Dodaj także elementy graficzne, które pomogą lepiej wybrać danie. Dodaj oznaczenia potraw wegańskich, wegetariańskich, poziom pikantności – to ułatwi wybór każdemu klientowi. 

Podkreśl ceny dań 

Jak zrobić menu, aby było czytelne? Po prawej stronie, przy nazwie dania dodaj cenę – podkreśli ile dana porcja ma gram. Warto pogrubić cenę, aby była lepiej widoczna dla klienta. 

Wyeksponuj swoje flagowe dania 

Na pewno w menu restauracji są dania, które klienci wybierają najczęściej lub są Twoimi popisowymi potrawami. Warto je wyeksponować w menu. Podkreśl kolorystycznie, krótko opisz – możesz nawet dodać zdjęcia, aby jeszcze bardziej przyciągnąć klientów. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że ludzie jedzą oczami. Podkreśl, że jest to danie, które polecasz. 

Mam nadzieję, że tych kilka wskazówek, podpowiedziało Ci, jak stworzyć menu do restauracji. Przy tworzeniu odpowiedniego menu pamiętaj, aby przygotować nie tylko wersję dla gości, którzy przychodzą do Twojej restauracji, ale także dla klientów, którzy szukają ciekawego miejsca z dobrą kuchnią. Zadbaj o każdy szczegół.